maandag 29 september 2008

Wel puppy, geen puppy, blinde geleide puppy


Dank u wel juffrouw Torrez, alias Tila Tequilla, alias juf language arts (taal). Prima juf, die ietjes te veel op Tila Tequilla lijkt. Weet je niet wie dat is, dan even googelen. Juf Torrez heeft een hond. In de klas. Naast Suusje. Juf Torrez is natuurlijk de leukste juf van de school.

De hond is natuurlijk niet zo maar een hond. Het is een blinde geleide puppy. Dat wil zeggen een blinde geleide hond in wording. Voordat deze honden oud genoeg zijn voor de opleiding krijgen ze eerst een straffe opvoeding bij een vrijwilliger, zoals juf Torrez. Blinde geleide puppies hebben een status aparte, die mogen geloof ik overal mee naar toe. Het groene jasje doet wonderen. En laat je nou al zo’n puppy mogen hebben als je pas negen jaar oud bent! Sommige scholen laten kinderen de puppy zelfs mee naar school nemen. En ..... Als je al heel erg graag een puppy wilde, maar niet mocht omdat je voor een paar jaar in een ander land ging wonen. En ..... als je dan toch nog twee jaar moet blijven en je zo’n puppy toch maar een jaar of anderhalf kunt houden.... waarom zou je dan niet een blinde geleide puppy gaan opvoeden. Toch?

Lieve juf Torrez. Zelfs Wiegert kon tegen al deze argumenten geen nee zeggen. Zelfs Martha Stirm, de huiseigenaresse kon tegen deze argumenten geen nee zeggen. Alhoewel ze dat echt al eerder had gezegd tegen Chris en Meg, en die wonen nu ergens anders met hun hond. Dan moeten de andere puppy-opvoeders waar we binnenkort op cursus gaan wel met heel goede argumenten komen om dit tij nog te keren. Binnenkort hebben we oudergesprekken en zullen we nog eens een hartig woordje spreken met deze juf Torrez. Maar als ze ook qua karakter op Tila lijkt ben ik beng dat we snel uitgepraat zijn.

Binnenkort meer nieuws van het puppyfront en wiens puppy wordt het eigenlijk, Suzannes puppy of onze puppy, maar toch zeker niet mijn puppy, of...?

Puppycare San Mateo

Yo hablo espagnol


Buenos tardes, senora. Una quesadilla y dos refrescos, por favor.

Spaanse les in het Engels is best te doen. Het is vooral erg goed voor het zelfvertrouwen, aangezien ik nu een voorsprong heb op mijn cursusgenoten. Ik heb namelijk geen Engels accent en een Nederlands accent in het Spaans blijkt beter te klinken dan een Engels. Ha! Ik maak wel erg warrige aantekeningen, waarin Spaans, Engels, Nederlands en soms zelfs Frans door elkaar te vinden zijn. Mmm. Alors, als wij straks naar Mexico (spreek uit mechico) gaan kan ik mooi een cerveza (biertje) bestellen en dat is toch maar mooi meegenomen.

De les biedt stiekum ook enig vermaak in de vorm van een ouder echtpaar dat er blijkbaar onlangs achter is gekomen dat er meerdere talen worden gesproken op deze aarde en ja dat daar dan soms ook andere regels gelden. Waarom? Daarom! En nee, dat doen de Spaans sprekende landen niet verkeerd om. Dat doet de hele rest van de wereld andersom. Het is net zoiets als links of rechts rijden. De bron van vermaak begint helaas langzamerhand tot enige ergernis te leiden. Kijken hoe lang het duurt. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik zelf al veel verder kom dan de tuinman op z’n Spaans goede dag te zeggen. En dan moet ik ook nog even nadenken.

De middle schools integreren mee door zich aan te passen aan de steeds groter wordende (nu nog) minderheid Spaans sprekende inwoners in California. Alle kinderen krijgen nu Spaans op de Borel Middle School en daarbij leren ze over de culturen van de Spaans sprekende landen. Een goed initiatief vind ik zelf, alhoewel mijn eigen initiatief om de kinderen zelf Frans en Duits te leren nu wel meer onder druk komt te staan. Zeg maar dat dat dus gewoon niet gaat gebeuren. Gaan ze dat missen straks, Duits? Wie zal het zeggen. Het is in ieder geval goed om te zien dat belang wordt gehecht aan de landen om ons heen.

Voor nu: Adios y hasta luego.