woensdag 12 november 2008

Veterans Day

"I will miss being the commander in chief of such a fabulous group of people" en laten we eerlijk zijn, moedig zijn ze, de mannen en vrouwen die vechten in Irak en Afghanistan en al die oorlogen daarvoor waarin zij ook ons geholpen hebben, terwijl wij op de bank de oorlog goed of afkeuren. Waarop Obama welbespraakt als hij is vervolgde " Let us redicate ourselves to keep a sacred trust with all who have worn the uniform of the United States of America: that America will serve you as well as you have served your country" Let's hope we can.

Veteranen dag. Een soort 5 mei, niemand weet precies de status van deze dag. De scholen zijn vrij, Wiegert is aan het werk, maar er komt geen post. Suzanne kleurt een mooie tekening met een lekkere kalkoen. Die wordt straks een leuke placemat voor het diner voor de homeless tijdens Thanksgiving. Intussen slapen alleen al in San Francisco 2.000 homeless veteranen op een klapbedje in een shelter, als ze geluk hebben, of anders onder de brug, of naast de spoorrails. 600.00 veteranen wachten op antwoord van de Veterans Affairs, of ze in aanmerking komen voor een uitkering. Dit kan een half jaar tot een jaar duren. Ben je het er niet mee eens, dan kun je natuurlijk bezwaar maken en dat kan wel tot vier jaar duren. Intussen: een goody bag tijdens Veteranen dag met een paar sokken, een gezonde reep, twee zakjes organic groene thee, een regenponcho, een doosje chocolade en een K-ration. Geen idee wat dat is, maar bekend als oorlogsvoedsel onder de veteranen: " they're all right, if your hungry. I'm hungry" Klinkt als rauwe bonen.

Justice delayed is justice denied, aldus een advocaat van een van de twee advocaten groepen uit het enorme leger aan advocaten dat we hier hebben in de US. Zij hebben een rechtzaak aangespannen waarin zij vragen om een tijdelijke uitkering als de reactie op de aanvraag langer duurt dan 90 dagen, of als het antwoord op het bezwaar langer duurt dan een half jaar. Een begin en een goede actie tijdens veteranen dag.

Intussen is er stilte na de storm. Bush heeft Obama verwelkomd op het witte huis. Wij vragen ons af of dat nog kan nu, het Witte huis, misschien wordt het tijd voor een kleurtje.

Geen opmerkingen: