donderdag 6 november 2008

Yes we can

And he did!

Gisteren kwam Dave zijn dochter ophalen, die met Suzanne een pyramide van kleisteentjes bouwde voor hun social studies project. Dave een lieve, gezellige, doorsnee blanke man. Hij vertelde zonder schroom dat hij die dag op straat iemand tegenkwam. Een African American, en voor het eerst besefte: He, wij horen nu tot dezelfde club. Tegelijkertijd niet besefend hoezeer diezelfde African American tot dan toe dus tot een andere club behoorde. De club van de "niet Amerikanen" de "niet blanken?" Obama, de president van de vrouwen, de minderheden, de jongeren en de minder bemiddelden. Hij maakt met zijn benoeming duidelijk hoe zeer dit verschil nog leefde en voor velen nog leeft in Amerika. En bij ons? In Nederland?

Na een lange dag van reportages over rijen voor de kieshokjes, afgewisseld met anti Obama reclames kwam eergisteravond om 8 uur eindelijk de uitspraak, na maanden lang campagne voeren: Obama is the man, and yes he can, of in Obama's woorden: we can!! Ik hoef jullie niets te vertellen over de reacties. Op internet zag ik de filmpjes van feestvierende Hollanders, alsof het over de Olympische spelen ging. Met de hoop die Obama brengt voor verandering, hoop ik dat de mensen die hem nu steunen hem ook blijven steunen de komende jaren, want het zal een moelijke weg worden om zijn idealen waar te maken. De tijd zal het leren.

Naast de euforie van de verkiezing van Obama speelt hier in Californie de teleurstelling van de ban op het same sex huwelijk. Alhoewel de officiele uitslag nog niet bekend is, is het duidelijk dat Amerika hier nog niet klaar voor is. Hier voelt men zich nog steeds meer bedreigd door een paartje met 2 mannen of vrouwen dan iemand met een geweer op zak. Ik ben er wel klaar mee! Met dit hele preutse gedoe, die overdreven angst voor een liefde die zij niet kennen. In een land waarin staat en religie gescheiden zouden moeten zijn. Ieder mag van geloven wat hij of zij wil. Laat de ander dan datzelfde recht. Maar deze strijd is nog niet gestreden en zal naar ik denk nog jaren blijven voortslepen totdat mensen beseffen: He, jij hoort tot dezefde club als ik. De club waarin die van elkaar houden allemaal dezelfde rechten hebben.

1 opmerking:

Gerard Spaans zei

Zo, die was uit het hart...

Kus, je broer