maandag 17 oktober 2011

2 onwaarheden over Nederland

Als je even weg bent uit de US vergeet je zomaar dat oktober de maand van de pompoenen is. Ik zag ze bij een van de trendy nieuwe huizen aan de Meerweg, maar verder dan dat ging het niet in Nederland. Daardoor kwam het dat ik vergeten was dat half oktober heel Half Moon Bay op z'n kop staat als gevolg van de oogst van de pompoenen. Niet dat we daar van genoten hebben. Als je ooit in Half Moon Bay naar het pompoenen festival wilt zorg dan dat je er om 8 uur 's morgens bent. Ga je rond het middaguur nog op pad bereid je dan voor aan te sluiten in een file die in San Mateo begint en eindigt op het festival, waar je uiteraard nergens nog je auto kwijt kunt. We lieten Half Moon Bay links liggen en besloten weer eens richting Pacifica te rijden, een populaire bestemming sinds Ruben en Clare verkering hebben. We gingen voor een relaxed dagje aan het strand en werden op onze wenken bediend. We genoten van het uitzicht op de surfers en lekkere hapjes en drankjes in de eettentjes rond het strand.








Ruben was met Clare en Drew opnamen aan het maken van een van hun zelfgeschreven nummers. De opnames worden gemaakt met huis , tuin en keuken apparatuur in het kamertje van Clare dat hooguit 9 m2 meet. Als alles lukt sturen ze de opname naar een bevriende relatie die in het bezit is van een professionele opnamestudio. De eerste stap naar eeuwige roem. Aangezien wij de rocksterren in spee, Ruben en Drew, weer mee terug zouden nemen naar San Mateo besloten we in de plaatselijke supermarkt nog een paar boodschapjes te doen. En daar stuitten we op een merkwaardige ontdekking op marketing gebied, een ons onbekend Nederlands biermerk Dutch Republic 1581, met erg op het Heineken etiket lijkend logo. Nu ben ik geen bierkenner, maar ook Wiegert had hier nog nooit van gehoord. Bovendien weten wij als rechtgeaarde Nederlanders dat Nederland een koninkrijk is en geen republiek, al zouden vele landgenoten dat wel anders zien. Vandaar even een kort onderzoek naar deze opmerkelijke ontdekking.



Google leerde ons het volgende. Het bier wordt sinds een jaar of zo gemaakt in Maarssen door een eco vriendelijke brouwerij. In Californie wordt het alleen verkocht bij de supermarkt Fresh & Easy, die ik ook nog nooit eerder ergens anders heb gezien. Volgens de non snob beer review website is het de helft goedkoper dan Heineken en smaakt het zeker zo lekker, alhoewel dat lekker blijkbaar ook overgewaardeerd blijkt te zijn. Afijn lees het zelf maar na op de site:
http://www.nonsnobbeer.com/2011/03/dutch-republic-lager.html
Dat republiek stamt dus uit 1581 en was leuk voor de naam. Ergens vond ik nog dat het bier eigenlijk van Bavaria is en alleen voor de export wordt gemaakt, toch leuk die flesjes in het schap in Pacifica.



Onderweg naar huis kreeg de Nederlandse geschiedenis nog een ander leuk tintje tijdens het gesprek met Drew die 3 maanden in Nederland heeft gewoond en les heeft gehad van een Nederlandse gitaarleraar. Deze gitaar leraar vertelde hem dat de naam Holland eigenlijk komt van het Duitse Holz en dus eigenlijk hout betekent. Nooit geweten, ook niet van al bomen in Nederland. Na nader onderzoek blijkt dat ook niet waar te zijn en schijnt de naam hol te verwijzen naar het vele water en de beekjes die onze delta rijk is. Zoveel geschiedenis op een dag, wie had dat gedacht. van een relaxed dagje aan het strand in Pacifica.

Geen opmerkingen: