donderdag 22 januari 2009

Jump rope



Knikkeren, tikkertje, elastieken en touwtjespringen. Wie weet het nog, hoe we vroeger in een lange rij voor het springtouw op ons beurt wachtten. Op het schoolplein of op de stoep voor je huis. We zongen er speciale springliedjes bij. Later deden we ook 2 touwen en allerlei trucjes. Draaien was het minst leuk en als je maar met z'n tweeen was bond je een eind van het touw aan een lantaarnpaal of een boom, net zoals we een eind van het elastiek om een vuilnisbak deden. Hoe we aan de liedjes en de trucjes kwamen weet ik niet, je kende ze gewoon, net als de andere kinderen.

Al jaren heb ik niemand meer op straat zien touwtjespringen. Waar zijn de liedjes en de trucjes gebleven? Tijd om er weer eens naar op te zoek gaan, want hier is het touwtjespringen weer even helemaal hot. Een enthousiaste moeder op Borel Middle school vond dat de kinderen maar weer eens in beweging moesten komen in de pauze en organiseerde een jumrope workshop dinsdags tussen de middag. Als even enthousiaste vrijwilliger wilde ik wel komen helpen. Natuurlijk wilde ik ook even proberen of ik het nog kon, met 2 touwen. En ja hoor, net als fietsen, als je het eenmaal kunt verleer je het niet meer.

Alhoewel het springen met 2 touwen hier "Dubble Dutch" heet gaat ook het touwtje springen hier natuurlijk op z'n Amerikaans en vandaag kwam er een highschoolstudente van het plaatselijke jumprope team een paar trucjes laten zien. Vanzelfsprekend is er ook een jumprope competitie en een jumprope film. De liedjes komen nu uit de DVD speler en de trucjes zijn geavanceerder, maar zo te zien hebben de kinderen nog steeds even veel plezier. Waarschijnlijk zit er een jumprope workshop voor trainers aan te komen en het zou zomaar kunnen dat Borel Middle school binnenkort een eigen jumprope team heeft, compleet met jumprope outfits en mascotte. Voorlopig oefenen wij weer op straat met onze eigen vers aangeschafte ropes. En he, wie nog een leuk ouderwets springliedje kent, laat maar horen. Misschien gaan we straks ook weer elastieken, maar voor knikkeren zijn ze vast te groot intussen.

Geen opmerkingen: