zondag 25 januari 2009

seizoenensoep





Vorige week genoten we van een week-end met z'n tweetjes. Het was 25 graden en we lagen op het strand bij San Francisco, genoten van een kopje koffie op een terrasje en ontdekten het 18e eeuwse mission kerkje Dolores, met ernaast de mooie basiliek. De zon scheen de door prachtige met Mexicaanse kleuren gebrandschilderde ramen. Ook bezochten we het cable car museum boven op Nob Hill . De wandeling naar het museum, dat eigenlijk geen museum is maar het station waar de kabels in werking worden gezet was pittig en warm. Zelfs 's avonds was het nog zwoel. We slenterden tot laat langs de winkels en dronken een mojito naast de ijsbaan op Union Square in plaats van warme chocolade melk.

Is het global warming of hoort het zo hier in Californie? Volgens de dakbedekker van Jocalien die hier al zijn hele leven woont is het wel vaker jaren droog geweest, maar toen woonden er nog niet zoveel mensen die allemaal hun eeuwige groene gazonnetjes besproeiden, hun zwembaden vulden en hun auto's moeten poetsten. Hoe dan ook, wij genoten ervan, want menig bezoeker kan zich nog de koude wind herinneren in San Francisco deze zomer, zoals wij ons nog de gure -10 graden Fahrenheit kunnen herinneren in Tahoe kort geleden.

Het is seizoenensoep, maar nu is gelukkig toch nog ineens de herfst ingetreden. Het regent en het waait en de jassen komen uit de kast. Ondanks de warmte de afgelopen weken dwarrelen al maanden de blaadjes van de bomen en de tuinmannen vullen hiemee al maanden dagelijks de groenbakken, maar nog steeds sieren rode en gele blaadjes de bomen voor ons huis.

Komende dinsdag val ik in op de Nederlandse school. Het thema is winter. We gaan woorden maken met sneeuw en ijs. We slaan de mooie schaatsplaatjes op de website van de Voorwegschool er wel op na om woorden als ijspret te laten zien aan de Californische Hollandse kinderen op de Nederlandse school.
Seizoenensoep of niet, net als in Nederland nemen we het weer zoals het komt en voor mooi weer hoef je niet speciaal in de zomer te komen. De nieuwe gasten staan al ingepend in de agenda en we kijken naar ze uit. We hopen voor ze dat de herfst dan weer is overgegaan in een mooie lente. En voor iedereen die nog van plan is (weer) eens een bezoek te brengen aan mooi San Francisco, denk eens aan mission Dolores of het cablecar museum!

Geen opmerkingen: