woensdag 28 januari 2009

Oakland

Het is nieuwsjaarsdag en het is onrustig op de BART stations. Er zijn relletjes in Oakland en de politie grijpt in. Een aantal jonge mannen liggen op hun buik op de grond. De mensen in de trein kijken toe. Dan loopt een agent op de mannen af, trekt zijn pistool en schiet een van hen in de rug.

Het is 7 januari, de economische recessie en de gebeurtenissen tijdens de week ervoor eisen zijn tol. Oakland is burning. Winkeletalages worden ingegooid en er worden brandjes gesticht. Een bewoner van Oakland zegt in de krant dat mensen hem medelijdend aankijken als hij vertelt dat hij in Oakland woont.

Oakland. Mijn eerste kennismaking met Oakland waren de oranje letters op het blauwe jackje van Ruben. "Oakland, Californian SURF. Official Longboard Division". Het viel me pas op wat de er stond toen we onze spullen lieten inschepen op de boot naar Oakland. Later, toen we in Californie woonden realiseerde ik me dat Oakland niet eens echt aan de oceaan ligt maar aan de baai. Wat een surf club in Oakland doet is me nog steeds een raadsel en waarom iemand dat op een Nederlands jasje van V&D moet zetten is me een nog groter raadsel.

Oakland. Als je de Bay Bidge oversteekt van San Francisco naar de Eastbay zie eerst je de kranen van de overslaghaven met daarachter de kantoorgebouwen van het zakenleven. Vanuit het bruisende stadsleven van an Francisco is de overgang groot naar de stad die de vijfde plaats inneemt in het rijtje van meest criminele steden in de US en waar justitie een groeiende werkgever is. Maar in een stad waar meer dan 150 talen gesproken worden is de kwantiteit van de agenten blijkbaar geen reddende factor als de spanning zo hoog is opgelopen dat bovenstaand tafereel daarvan het gevolg is.


Oakland is ook thuis voor al die mensen met al die verschillende achtergronden en dat is te merken tijdens de vele jaarlijkse culturele feesten. Oakland heeft ook een prachtige meer in het centrum, het lake Merritt, een museum en een dierentuin. Het heeft volop mogelijkheden met zijn ligging aan de baai, met de grootste haven aan de westkust en plannen voor nieuwe transportmiddelen over water naar andere plekken langs de Baai. Ik wens het alle mensen die in Oakland wonen toe dat het tij zal keren zodat ze trots kunnen zijn om in Oakland te wonen en dat Si, se puede ook in Oakland voet aan de groot krijgt.

Dus, als je toch in San Francisco bent, neem eens de trein (bij daglicht) en bezoek een van de attracties van Oakland of als de timing goed is:


Oakland Greek Festival (mid-May)
Temescal Street Fair (June)
Chinatown Streetfest (late August)
Art & Soul Festival (Labor Day weekend)
Montclair Jazz & Wine Festival (mid-September)
Black Cowboy Parade (early October)
Oakland International Film Festival (September or October)
Fruitvale Dia de los Muertos Festival (Sunday before November 1)
Oakland Holiday Parade (early December)



Veel plezier.

Geen opmerkingen: