woensdag 8 oktober 2008

Fireworks fizzle

Het groots aangekondigde debat liep met een sisser af gisteren. Jammer, vooral omdat de kandidaten nauwelijks de gelegenheid hadden op elkaar te reageren, waardoor het hele debat een soort opeenvolging van monologen werd. Het ongeveer acht man en vrouw tellende forum van experts hadden een levendiger debat tijdens het nabespreken ervan. Duidelijk is dat Obama aan de leiding gaat, maar het is nog geen 4 november en zoals de afgelopen maand heeft laten zien kan er nog van alles gebeuren in deze economische crisis. Als verwende Nederlander geloof ik, net als Obama, nog steeds dat gezondheidszorg een recht is en geen commodity, maar ik ben benieuwd hoe dat gefinancieerd moet gaan worden. Duidelijk is in ieder geval dat het speerpunt economie de leiding heeft genomen in een tijd waarin ons nieuws hier ook jullie nieuws is geworden en de bijna bankruptcy van IJsland zelfs nieuws is in de San Mateo County Times.

Uit bronnen in Nederland begrijp ik dat Palin in de US beter ligt dan bij jullie, in ieder geval in onze omgeving. Blunders worden haar, als frisse jonge maverick naast de donkere pakken, gemakkelijker vergeven. Een beetje sneu was ze wel tijdens het debat met de candidaat vice presidenten, naast de doorgewinterde ietwat zelfingenomen Biden.

Tijdens het koffieuurtje is het vooral haar moederschap dat ter discussie staat. Het eeuwige dilemma. Is het niet geweldig als je als ambitieuse vrouw en hockeymom de kans krijgt om Alaska te ontvluchten om vice president te worden van de US, of kun je dat niet maken (of misschien al helemaal niet willen, maar dat terzijde) als moeder van 5, waarvan de jongste nog maar een baby is en de oudste van 18 zwanger. Zou dat ook ter discussie staan als ze een man was geweest? Wie het weet mag het zeggen. Persoonlijk zou ik het al benauwd krijgen als ze mijn mening zouden vragen over de de rol van de US in de oorlogen in Afrika, laat staan hoe ik gedacht had de economische crisis op te lossen. Intussen houden we de hand maar iets calvinistischer op de knip de komende tijd, alhoewel het voor de economie natuurlijk weer beter is om de dollars te laten rollen.

Ja, ons ben even iets zuniger.

Geen opmerkingen: