maandag 6 oktober 2008

Gay in California


Terwijl in Hollywood de gay koppels uit de kast rollen en zelfs Lindsey Lohan gay lijkt te zijn is het gay marriage in California weer een heet hangijzer. 16 juni jongstleden heeft de State Supreme Court beslist dat gay koppels mochten trouwen. And so they did. Het schijnt dat de hele discussie ooit is ontstaan doordat in de oorspronkelijke wet geen sprake was van man en vrouw, maar dat dat als vanzelfsprekend werd beschouwd in 1872.(Until 1977, California did not explicitly define marriage as being between a man and a woman, but court decisions, and some statutes, dating from both statehood and the 1872 codification of the civil law, assumed as much.).


Het onderwerp houdt de Californians al decennia lang bezig en ook nu weer worden pogingen ondernomen om in november tegen deze wet te stemmen. Doordat de Supreme court het same sex mariage heeft gelegaliseerd is tegen zijn nu officieel discriminatie en kan weigeren van het trouwen van een gay koppel tot boetes leiden. "Acceptance is mandatory" volgens Gavin Newsom, burgemeester van San Fransisco en voorstander van deze het homo huwelijk.


Voor de presidentscandidaten is het onderwerp in california een mijnenveld geworden. De polls wijzen uit dat de oppositie tegen prop 8 (degenen die voor het same sex huwelijk zijn dus)) een kleine voorsprong hebben. Mc. Cain is falicant tegen, maar ook Obama houdt een flinke slag om de arm. Maar voor hen zijn staan er dringerder zaken op het programma. Zolang de economie nu ook de rest van de wereld in de ban heeft, de orkanen ons letterlijk om de oren vliegen, de olie op raakt en de oorlogen nog steeds niet beslecht is (zijn) is er genoeg afleiding.


Intussen konden mijn Hollandse vriendin en ik het niet laten om als echte Hollandaises enigszins lesbisch gedrag te vertonen door arm in arm over te steken toen wij een prop 8 pamflet in handen gedrukt kregen. He, we are from Amsterdam man. Yes, a beautiful country. De man in kwestie kon er wel om lachen, en het tafereel leverde vooral kritiek op van beide dochters met het verzoek dit nooit weer te doen waar zij bij zijn, por favor! November wordt een interessante maand. Wij zijn benieuwd.

Geen opmerkingen: